Skrivet av: bohogstedt | 2017/08/05

En helt ny upplevelse!

Nu har vi kommit halvvägs in i spelperioden av Söderkåkar. Att ge sig på Gideon Wahlbergs gamla folklustspel var en utmaning för oss, som tidigare gjort 10 revyer. Utmaningen låg i att varje skådespelare måste forma en karaktär, att vi valde att följa originalmanus från 1930 med ett språk som känns väldigt omodernt idag. Samtidigt var det lite av charmen, att behålla tidsandan och den atmosfären även om de ingående sångerna kändes lite passé. I färdig föreställning fungerar de väldigt bra. Något som publiken också verkar uppskatta.

Ytterligare en utmaning var förstås att den populära TV-versionen från 1970 finns på allas näthinnor. Trodde vi, ända tills vi började räkna baklänges. Herregud, det är ju 47 år sedan – det kan inte vara så många som minns den, även om den finns på Öppet arkiv hos SVT så att den kan ses.

Att spela utomhus är också en utmaning. Vi valde Årstalidens dansbana, en uppskattad oas mitt i Årsta, dit dansare från hela Mälardalen söker sig på torsdagar under sommaren för att dansa.

Utomhusteater är en risk, man kan aldrig gardera sig mot vädret. Dansbanan har dock ett segeltak som kan hissas vid risk för regn. Nu har vi provat det också.

Att nå ut med replikerna bakersta stolsraden är också en utmaning när man kör akustiskt, som vi valde. Att nå ut när regnet smattrar på taket kräver lungor och röstresurser av oanat mått. Det är jätteroligt att, som en av veteranerna i gruppen, se och höra de som är nya efterhand anpassa rollfiguren och rösten efter varje föreställnings speciella förutsättningar.

Det är inte bara naturkrafterna som varierar, det gör också publiken. Varje föreställning är olik den andra, en del publik skrattar mycket, någon skrattar inte alls, men efteråt kan den tysta publiken vara helt översvallande.

Oavsett väder, publikens reaktioner och allt annat som påverkar, så är Söderkåkar en rolig föreställning både att medverka i och att se. Det finns mycket spelglädje i den här ensemblen och det uppskattas av publiken. Vi njuter varenda sekund och det tror vi att du som ännu inte sett oss också kommer att göra.

Hitta till oss och sjung med i den medryckande refrängen i signaturmelodin Ack söder!

Bo Högstedt

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: